And our next destination is… Turkije!!

Precies een jaar na onze vorige reis naar Sri Lanka, stappen we a.s. woensdag weer het vliegtuig in voor onze volgende vakantie. Dit keer gaan we naar een iets minder verre, maar niet minder interessante bestemming: Turkije! Aangezien het land zo enorm groot is en we “maar”  2,5 week de tijd hebben, kunnen we helaas niet alles zien. We hebben er daarom voor gekozen om Cappadocie en de Lycische (zuidwest) kust te gaan verkennen.

Allereerst weer wat algemene informatie:


Officiële landstaal
Turks
Hoofdstad Ankara
Oppervlakte 783.562 km²  (ongeveer 19x zo groot als Nederland)
Inwoners 78.785.548 (juli 2011)
Munteenheid Turkse lira (TL)  (€ 1,-  is ongeveer  TL 2,-)
Tijdsverschil +1 (zomer +2)

De republiek Turkije ligt zowel in Europa als in Azie. Het is een democratische rechtsstaat en een parlementaire republiek met een president aan het hoofd. Ongeveer 70% van de bevolking is Turks, 20% Koerdisch, en 10% is lid van een andere etnische groep. Zo’n 99% van de inwoners is moslim.

Vroeger werd Turkije Klein-Azie of Anatolie genoemd. In de 2e eeuw BC kwam Anatolie onder de invloedssfeer van het Romeinse Rijk, en de bevolking was grotendeels aanhanger van het Christendom. Daarna werd Anatolie deel van het Byzantijnse Rijk, met als hoofdstad Constantinopel. Vervolgens werd het gebied grotendeels Griekstalig. Na enkele zware veldslagen viel Anatolie in handen van de Turken, zij stichtten het Ottomaanse Rijk. In de 15e en 16e eeuw kende het Ottomaanse Rijk zijn bloeitijd. In de tijd van Willem van Oranje ontstonden de eerste betrekkingen tussen de Turken en Nederlanders. Tijdens WO I koos het Ottomaanse Rijk partij met Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije, en zij verloren de oorlog. De Ottomanen verloren terrein en werden teruggedrongen tot hun kerngebied Anatolie. Het westelijke deel van Anatolie werd Grieks, zuidelijke delen kwamen onder Italiaanse, Britse en Franse controle. Voor de Turken was slechts het noordelijke deel beschikbaar. Tijdens de Turkse onafhankelijkheidsoorlog werd onder leiding van Ataturk strijd gevoerd tegen de geallieerden. Ataturk tekende een vredesverdrag dat een eind maakte aan de oorlog en de grenzen van Turkije vastlegde: in 1923 werd de Republiek Turkije gesticht. Tijdens WO II bleef Turkije lange tijd neutraal. Achter de schermen hield Turkije echter over met Duitsland. Tegelijkertijd ving Turkije ook vele Joden uit Oost Europa op.
In 1952 trad Turkije toe tot de NAVO. In de jaren ‘ 60, ‘ 70 en ‘ 80 pleegde het leger diverse malen een staatsgreep, en in 1980 volgde een legercoup. Hierdoor werd Turkije het lidmaatschap van de Raad van Europa ontzegd en volgde schorsing van het associatieverdrag met de EG. Na enkele jaren militair bestuur kwam er weer een civiele regering.
Sinds 1980 strijden de Koerde in oost-Turkije voor autonomie. De Koerdische (terroristische) groepering PKK voerde jarenlang een guerrilla, een strijd die zo nu en dan nog oplaait. In 2009 zijn hervormingsstappen gezet om de rechten van de Koerdische minderheid te verbeteren (taal, onderwijs, naamgeving van plaatsen, staatszender). In 2009 kondigde de PKK aan de strijd te willen staken. Maar in 2011 pleegde de PKK meerdere aanslagen in Turkse en Koerdische steden waarbij tientallen slachtoffers vielen. Het Turkse leger reageerde in zuidoost Turkije met tegen-acties. Een positieve ontwikkeling is momenteel gaande.

 

Onze reis zal er ongeveer als volgt uit zien:

We vliegen op Kayseri. Dat ligt zo ongeveer in het midden van Turkije (zowel N-Z als O-W). Vanuit Kayseri gaan we naar ons Cave Hotel in Goreme, een dorp middenin Cappadocie en een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Daar zullen we een paar dagen blijven. Het gebied Cappadocie is ontstaan en gevormd door erosie en verwering van het tuftgesteente na uitbarsting van een vulkaan duizenden jaren geleden. Het gebied is in de loop van de geschiedenis behuisd door diverse (etnische/religieuze) bevolkingsgroepen (Hittieten, Perzen, Romeinen, Christenen), die in het gesteente ondergrondse steden hebben gemaakt. In de omringende valleien kun je prachtig wandelen tussen de ‘fairy chimneys’ en het grillige gesteente.

Dan maken we een flinke ‘sprong’: we gaan met het openbaar vervoer naar het zuiden. Maar omdat dat een behoorlijke afstand is, maken we waarschijnlijk een tussenstop in Antalya. Tussen Antalya en Fethiye (meer naar het westen) loopt een van ‘s werelds mooiste lange afstanden wandelingen, de Lycian Way (500 km), gedeeltelijk door het binnenland met pijnboom/cederbossen, relaxte dorpjes, ruïnes van antieke steden, en deels langs de kust met schitterende uitzichten. Nou zullen wij die 500 km niet te voet gaan afleggen, maar we willen wel enkele plekken van die route aandoen. En vooruit, waarschijnlijk gaan we ook wel een stuk(je) ervan wandelen ;).
Een kleine greep uit de potentieel geplande activiteiten aan de Lycische kust:
– Ucagiz: een ‘gezonken stad’, waar je per kano overheen kan varen.
– Patara: Turkije’s langste ononderbroken strand, en de geboorteplaats van St. Nicolaas, bisschop van Myra (je weet wel, die man die op 5 (of 6) december (discussie mogelijk 😉 ) zijn verjaardag viert).
– Tlos: een van de belangrijkste antieke steden van Lycia, met o.a. rotsgraven
– Saklikent Gorge: een 18 km lange gorge waar je kunt canyoningen/tuben e.d.
– Kabak valley/Faralya/Butterfly valley: prachtige, afgelegen baaien en valleien waar je lekker kunt relaxen en genieten van de rust en de mooie omgeving
– Oludeniz: lagune/baai naast een nationaal park

Daarna willen we nog naar Pamukkale, een Romeinse ‘welness stad’ met kalksteen terrassen omgeven door ruïnes. En (als de tijd het toelaat) mag Ephesus, een van de best bewaarde steden uit de Romeinse oudheid, ook niet aan ons programma ontbreken. De laatste nacht voordat we terug vliegen brengen we door in een kustplaats vlakbij het vliegveld (Milas).

We hebben weer veel plannen om vanalles te ondernemen. Dus dat komt vast goed. Hopelijk hebben we ook nog genoeg relax-tijd over 😉

2 thoughts on “And our next destination is… Turkije!!”

 1. Heej Joos en Gijs!
  Voorpret hoort erbij, een goed begin is het halve werk, en goed voorbereid op reis gaan maakt moeders gerust!!
  Ik hoop dat jullie weer van ganser harte gaan genieten van deze nieuwe reis, een vakantie die jullie hard verdiend hebben. Enjoy!!
  Els

 2. Hee Josine en Gijs!

  Goede heenreis gehad? Ik wens jullie heel veel plezier op jullie reis! Dat het opnieuw een mooie en gave trip mag worden.

  Geniet ervan!
  Liefs, Nardie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *