Machu Picchu..!

Om 04.30u ging de wekker. Ondanks het vroege tijdstip waren we allebei meteen klaarwakker! Spannend: vandaag zouden we Machu Picchu zien! Ook weer zo’n geval: ‘al zo vaak op foto’s en in (reis)documentaires gezien, en nu dan eindelijk ook in het echt’!  We pakten onze tassen weer in, sloten om 05u aan in de rij voor het ontbijtbuffet (wat nogal chaotisch verliep: iedereen wil zo snel mogelijk het hotel verlaten om zo vroeg mogelijk bij Machu Picchu te zijn), en werden om 05.30u weer opgehaald door onze gids Juan Carlos. De rij voor de bussen naar MP vorderde vlot en georganiseerd. De rit naar boven over een smalle kronkelweg duurde zo’n 25 minuten. Zenuwkriebels in de buik: we hadden er zo veel zin in!! Eenmaal bij de ingang DSC05425kregen we onze tickets en sloten aan in de rij. We beklommen de trappen naar het beroemde uitzichtpunt vanuit de Sun Gate (waar iedereen een foto maakt), en… staarden in de mist :(.  Dat was wel even een kleine deceptie. In die eerste aanblik was er niet veel van de Inka citadel te zien. De gids zag onze teleurgestelde gezichten en verzekerde ons dat over een uur de mist verdwenen zou zijn en dat we dan wel een goed zicht zouden hebben. En zo geschiedde :).

We lieten ons dus eerst maar rondleiden langs andere delen van het enorme complex, en ondertussen probeerden we ons geduld te bewaren. Juan Carlos vertelde ons vanalles over de geschiedenis van MP. Daarna leidde hij ons opnieuw naar de Sun Gate, en hij had gelijk gekregen! De mist was opgetrokken, en daar lag de beroemde Inka stad, in de diepte, badend in het zonlicht! FAN-TAS-TISCH!! Kippenvel!! Zoooo enorm indrukwekkend! De plek waar de Inka’s die stad hebben gebouwd: ongelooflijk!! Na in stilte en verwondering van het uitzicht te hebben genoten, en natuurlijk een complete fotoshoot te hebben gedaan, daalden we af. Juan Carlos gaf overal weer uitgebreid uitleg. Daarna haddDSC05493en we nog ruim de gelegenheid om zelf rond te dwalen en op ons gemak alle nog niet bezochte plekken te verkennen (en nog meer foto’s te maken 😉 ).

In het kort: Machu Picchu betekent ‘oude berg’. Van Machu Picchu is nog steeds niet exact duidelijk wat het nu precies was, het blijft voor een deel speculatie. De meest recente theorie stelt dat het een koninklijk verblijf en paleis van Pachacutec (een van de belangrijkste Inka koningen) was. Andere theorieën stellen dat MP het politieke, religieuze en administratieve centrum van het Inka rijk was. Gezien de locatie en het feit dat er minimaal 8 toegangsroutes ontdekt zijn, is het waarschijnlijk dat het een heel belangrijk punt was op de handelsroute tussen de Amazone en de hooglanden.  Ook denkt men dat het mogelijk een ceremonieel centrum was, wat af te leiden is aan de hoge kwaliteit van het bouwwerk en de ornamenten. Machu Picchu is in de 15e eeuw gebouwd op 2430m hoogte op een smalle bergkam boven de Urubamba rivier. In de hoogtijdagen werd MP bevolkt door zo’n 500 inwoners. De bouwstijl is herkenbaar aan de gladde stenen die stuk voor stuk zo in vorm worden gepolijst dat ze precies op en om elkaar passen zondIMG_1192er dat er cement wordt gebruikt. Duizenden arbeiders hebben er 50 jaar over gedaan om het te bouwen. Het zit bouwtechnisch ingenieus in elkaar… Om het bewoonbaar te maken moesten de hoogteverschillen overbrugd worden, water moest van hooggelegen bergstroompjes gekanaliseerd worden richting de stad, er moesten steunmuren gebouwd worden omlandbouwterrassen op verschillende hoogtes te stutten zodat er graan, mais, aardappelen en coca verbouwd kon worden, en in de terrassen moest een afwateringssysteem worden ingebouwd om overtollig regenwater af te voeren dat op een ander moment weer gebruikt kon worden voor irrigatie. Inventief volkje, die Inka’s ;). Naar schatting zouden de bouwkosten ruim een biljoen US Dollar bedragen als Machu Picchu nu gebouwd zou worden.

De Inka stad is nooit ontdeDSC05633kt door de Spanjaarden en was min of meer ‘vergeten’. Alleen locale Quechua bevolking wist van het bestaan van Machu Picchu, totdat de Amerikaanse historicus Hiram Bingham in 1911 met wat hulp van locals het enorme complex ‘ontdekte’. Het is niet duidelijk wanneer Machu Picchu door de inwoners verlaten is en waarom. In het hoogseizoen komen er zo’n 3000 bezoekers per dag. Wij konden nog overal tussen de ruïnes lopen, maar de voorspelling is dat er steeds meer gedeeltes voor bezoekers zullen worden afgesloten i.v.m verzakkingen en beschadigingen van de ruïnes. Men denkt dat er in de toekomst misschien een soort kabelbaan over Machu Picchu heen gebouwd gaat worden, zodat je het alleen nog maar van bovenaf kan bezichtigen.

Om half twee namen we de bus terug naar Aguas Calientes beneden, waar Juan Carlos in een restaurant op ons wachtte waar we samen zouden lunchen.  We aten ‘alpaca a la parilla’ (alpaca-steak van de grill). Daarna haalden we onze tassen op bij het hotel, en namen de trein terug naar Ollantaytambo. Daar wachtte Juan Carlos ons weer op. Samen met andere trekkers die een langere trekking met Alpaca Expeditions hadden gemaakt gingen we in een busje terug naar Cusco. Van de rit kregen we niet veel mee, we dutten al snel in. In Cusco werden we bij ons nieuwe hostal El Grial afgezet. We checkten in en gingen het centrum in om wat te eten. Het was nog steeds super druk in verband met de aanloop naar Inti Raymi, en er waren nog steeds allemaal parades en vuurwerk.

1 thought on “Machu Picchu..!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *