Peru

Nog maar een paar dagen..! Dan zitten we in het vliegtuig op weg naar onze volgende bestemming. Op vrijdag 5 juni vliegen we rond het middaguur vanuit Schiphol naar Peru! Na een rechtstreekse vlucht van ongeveer 12,5 uur komen we aan het eind van de middag (locale tijd) aan in Lima, de hoofdstad van Peru.

We beginnen ons bericht allereerst weer met wat feiten over Peru op een rij en onze globale planning en reisroute.

Wat weetjes/feiten over Peru
Hoofdstad                             Lima
Oppervlakte                          1.285.216 km²,  3e grootste land in Zuid Amerika, ongeveer 35x zo groot als Nederland.
Staatsvorm                           Republiek onder leiding van de in 2011 tot president gekozen Ollanta Humala
Inwoners                               ruim 30 miljoen
Bevolking                              45% Indianen, 37% Mestizo (= halfbloed), 15% blanken, 3% zwart/aziatisch
Religie                                    81% van de bevolking is Rooms Katholiek, 13% Evangelisch, en 6% anders.
Talen                                      Spaans, Quechua, Aymara. Op scholen wordt tegenwoordig ook Engels gegeven.
Tijdsverschil                         In onze winter 6 uur, in onze zomer 7 uur tijdsverschil
Munteenheid                        Peruvian Nueva Sol  (PEN), oftewel sol
Levensverwachting              mannen 68 jaar, vrouwen 71 jaar
Economie                               30% van de Peruanen leeft onder de armoedegrens
Analfabetisme                       gemiddeld 13% van de bevolking (grotendeels vrouwen), op het platteland tot zelfs 45%


De geschiedenis in een notendop
Er wordt gezegd dat er vanaf ongeveer 8000 BC ‘menselijke aanwezigheid’  is in Peru: een groep jagers (gezien de muurschilderingen die zijn gevonden). Rond 4000 BC zijn de mensen in Peru begonnen met het domesticeren van lama’s en cavia’s en werden de eerste gewassen verbouwd (o.a. quinoa: hoezo hip ;)). Vanaf 2500 BC zijn de nomadische jagers zich langs de kust gaan vestigen en leefden van landbouw en visserij. Deze samenlevingen waren al erg ontwikkeld. Samen met Egypte, India, en China wordt Peru beschouwd als ‘de wieg van de beschaving’.
Van 1000 tot 300 BC was de Chavin-periode, waarin Peru in cultureel opzicht sterk ontwikkelde. Peruaanse kunst en religie zijn in deze periode ontstaan. In het zuiden floreerde van 200 BC tot 600 AD de Nazca cultuur, misschien bekend van de Nazca lijnen (enorme ‘lijnen’ uitgeschraapt in het woestijnlandschap, de meeste in de vorm van een dier, die alleen goed gezien kunnen worden vanuit de lucht). En zo waren er nog veel meer subculturen en rijken in verschillende delen van Peru die elkaar hebben opgevolgd. Maar de bekendste periode uit de geschiedenis van Peru is waarschijnlijk wel het Inca tijdperk (vanaf 1438 AD). De Inca’s hebben ‘slechts’ 100 jaar geregeerd, maar in die periode hebben zij hun beschaving verspreid over heel Zuid Amerika, met als Inca-hoofdstad Cusco. Veel mensen kennen misschien wel de verborgen Inca stad Machu Picchu die vlakbij Cusco ligt.

Volgens een legende is de Inka-beschaving ontstaan toen Manco Capac en zijn zus Mama Ocllo (goddelijke zonnekinderen) tevoorschijn kwamen uit het Titicaca meer om een beschaving te stichten in de Cusco vallei. Er zijn aanwijzingen dat de eerste tekenen van het Inka rijk ergens in de 12e eeuw zijn ontstaan. In het begin nog klein en van weinig betekenis. Vanaf het begin van de 15e eeuw groeide het rijk qua omvang en impact onder leiding van koning Yupanqui/Pachacutec die het Inka rijk beschermde tegen invallers van een ander rijk uit het norden. Deze koning liet belangrijke grote tempels/forten en mogelijk ook Machu Picchu bouwen, verbeterde het wegennetwerk en ontwikkelde het terrassen-systeem om landbouw op te bedrijven. Volgende Inca koningen bouwden voort op deze successen en ontwikkelingen en breidden het Inka rijk nog verder uit.
In 1492 kwam Columbus aan in ‘Zuid Amerika’. Met de komst van de Spanjaarden deden ook tot dan toe onbekende ziektes (zoals de pokken en de pest) hun intrede in Zuid Amerika, verspreid door de Europese soldaten. Deze ziektes namen epidemische vormen aan waardoor een groot deel van de bevolking, waaronder ook de koning (Huayna Capac) in 1525, er aan overleed. Twee van de vele zonen van de koning streden uiteindelijk om de macht: Atahualpa en Huascar. De strijd eindigde in een bloedige burgeroorlog die hele steden in puin legde. In 1532 kwam Atahualpa als overwinnaar uit de strijd. Maar het Inka rijk was door de oorlog danig gehavend en verzwakt, en had in de Andes regio vele vijanden gekweekt die zich maar al te graag bij de Spanjaarden aansloten. In deze fragiele toestand kon het Inka rijk makkelijk veroverd worden door de Spaanse conquistadores onder leiding van Francisco Pizarro. Onder de valse belofte van broederschap werd een verrassingsaanval ingezet waarbij vele Inka’s werden vermoord en koning Atahualpa gevangen werd genomen. In een poging om zichzelf vrij te kopen bood Atahualpa de Spanjaarden rijkdommen in de vorm van goud en zilver aan. Atahualpa is nooit vrijgelaten, 8 maanden na zijn gevangenneming werd hij gedood. Hierna is het Inka-rijk volledig ingestort. Manco Inka (halfbroer van Atahualpa) deed nog een poging om de macht weer terug te krijgen, maar die poging mislukte en resulteerde in zijn dood.
De Spanjaarden verwoestten de Inca bouwwerken, introduceerden het Katholieke geloof, en bouwden koloniale kerken en pleinen die een centrale plek innemen in de grote steden in Peru. Alleen Machu Picchu werd niet verwoest. De Spanjaarden waren onderling ook verdeeld en een instabiele periode volgde. De Spaanse overheersing duurde tot 1821, toen werd de onafhankelijkheid verklaard. Echte onafhankelijkheid kwam pas 3 jaar later toen Simon Bolivar (een revolutionair uit Venezuela) met zijn ‘leger’ de Spanjaarden tot overgave dwong. De Spanjaarden trokken al hun strijdkrachten terug uit Peru en Bolivia.
Vanaf die tijd werd Peru wisselend door militaire – en burgerregeringen bestuurd, en wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af.
Pas in 1911 werd Machu Picchu ‘ontdekt’ door de Amerikaanse archeoloog/historicus Hiram Bingham.
Rond 1980 terroriseerde een radicale Maoistische guerrilla groep, genaamd Shining Path, Peru. Tegelijkertijd opereerde nog een andere linkse guerrilla beweging. In die periode kwam de eerste gekozen president (Garcia) aan het hoofd, die Peru  in een economische crisis stortte. Er ontstond hyperinflatie, grote armoede, voedseltekorten en hevige onrust. De president werd beschuldigd van corruptie en de noodtoestand werd uitgeroepen. De president vluchtte en in nieuwe verkiezingen kwam een andere president aan het hoofd (Fujimori, van Japanse afkomst) die door middel van drastische maatregelen uiteindelijk de inflatie en de economie wist te stabiliseren. De leiders van beide guerrilla bewegingen werden gevangen genomen. Uiteindelijk werd Fujimori zelf ook gevangengenomen omdat hij allerlei illegale praktijken bezigde (corruptie, omkoping, schending van de mensenrechten, moord). In 2001 kwam Toledo, de eerste ‘native’ president, aan de macht. Gevolgd door Garcia, die al eerder president was geweest, en het in deze nieuwe termijn aanmerkelijk beter deed, maar weer corruptie pleegde. Ook nam hij wetten aan die het mogelijk maakten om het Amazonegebied te exploiteren. Deze wetten werden gelukkig door het Congres snel genoeg weer terug gedraaid. Maar de huidige president, Ollanta Humala (gekozen in 2011), zit maar mooi met deze ‘erfenis’ te kijken.

Reisroute
Zo, na dit stukje geschiedenis volgt hier dan onze globale reisroute. Als alles goed gaat komen we vrijdags rond 18u locale tijd aan in Lima. Een hostel en transfer hebben we al geregeld, en we beginnen onze reis dus met een nachtje en dagje in Lima om de eerste jet-lag weg te werken. Zaterdag aan het eind van de middag nemen we de nachtbus richting het zuiden. Een rit van ongeveer 15 uur (…) zal ons in Arequipa brengen waar we ook al een hostel hebben geboekt. We zullen Arequipa en omgeving verkennen en zijn van plan een trekking in de Colca Canyon te gaan maken. Hopelijk spotten we condors bij het Cruz del Condor! Daarna reizen we door naar Cusco waar we een paar dagen nodig zullen hebben om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Die tijd willen we gebruiken om de stad en de vallei in de omgeving te verkennen. Als we gewend zijn aan de ijle lucht zullen we een meerdaagse trekking gaan maken. We zijn er nog steeds niet helemaal uit of het de Salkantay-trekking of de Ausangate-trekking wordt… Dat besluiten we ter plekke. Na de trekking mag een bezoek aan Machu Picchu uiteraard niet aan ons programma ontbreken!! Daarna dalen we weer af naar Cusco waar we het Inti Raymi festival zullen mee beleven (‘festival van de zon’: religieuze ceremonie ter ere van de god Inti, een van de meest aanbeden goden van de Inca’s). Vanuit Cusco zijn we van plan terug naar Lima te vliegen waar we dan nog een dagje hebben om bij te komen van alle indrukken alvorens we op 26 juni weer terug vliegen naar Nederland.

We hopen jullie tijdens of na onze reis een beetje met ons mee te kunnen laten genieten door middel van dit blog met reisverhalen en foto’s!

Groetjes, Josine & Gijs

2 thoughts on “Peru”

  1. Yes!!! Weer meegenieten! Wat een uitpluizerij al weer…..is dat wat jullie voorpret noemen? Leuk die hele geschiedenis te lezen. Ik hoop dat jullie weer enorm gaan genieten!!
    Ik wens jullie een mooie, voorspoedige reis!
    Groetjes,
    Els

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *